En Sıcak Konular

Dr.<br />Kemal Yeşilçimen


Dr.
Kemal Yeşilçimen
29 Ekim 2017

BAŞKA ÇÖZÜM YOK



Tüm yazılar için alttaki kutuyu tıklayınız 

Ekonomiden üretime, siyasetten savunmaya kadar herşeyin temeli teknolojidir. Teknolojiniz yoksa akıllı telefondan uçak ve otoya kadar dışa bağımlı olduğunuz için ekonominiz bozulur, borç almak zorunda kalırsınız. Borç alan emir alır. Düyunu umumiden, Dervişe mahkum olduğumuz 2001 krizlerine kadar bu acıyı son 2 asırdır yaşıyoruz.

Silah, füze kalkanı, uçak, nükleer teknolojiniz yoksa, savunmanızda dışa bağımlı olursunuz, Milli güvenliğiniz ve siyasetiniz vesayete dayanır. İkinci dünya savaşı sonrası dayatılan Marshall misyonu ve Fulbright anlaşmasının hedefi  vesayet altına almaktı. Vesayet demek Fulbright eğitimi demektir. Eğitim dış kaynaklı olursa, zihinleriniz, yaşam tarzınız, kültürünüz milli olmaktan uzaklaşır, gayrimilli olur. Düğünleriniz bile gavur düğünü gibi olur. Savaşların hedefi, sömürüyü pekiştiren yaşam tarzını dayatmaktır. Acıtmadan yapılan bu savaşın adı zihinsel savaştır. Hedefi bilim ve teknolojiden uzak, tüm değerlerini kaybetmiş zombi toplum yaratmaktır. Ülkeleri bilim ve teknolojiden uzaklaştırmanın yolu da, mistik yaşam tarzını empoze eden uydurma bir din ile bunu empoze eden bir avuç din adamından geçer. Koca Hint kıtası bu yöntemle acımasız bir şekilde sömürüldü. Bilim ve teknolojik üretimde bir İtalya etmeyen 57 İslam ülkesi de yine bu yolla acımasız bir şekilde sömürülüyor. 

Zihinlere gayrimilli yazılımı yükleyen Fulbright eğitimi ve yabancı kolejler yozlaşmaya ve beyin göçüne yol açarken akademiyi bilim ve teknolojide mandacılığa mahkum etti. Zihinsel işgalin kadroları, milli aşıdan milli uçağa kadar yaptığımız üretimi engelledi. Milli teknolojik hamleler darbelerle, gayrimilli medya ve iş dünyasıyla önlendi. Trilyonlarca doları dışarıya transferle görevli sömürü dünyasının içimizdeki taşaronları ve komisyoncuları, yerli oto yerine şeftali üretin diye dalga geçtiler. Vesayetin kadroları teknolojik üretimi engellemek için akademinin üniversite-sanayi işbirliğini yok ederek, akademiyi batının papağanı yaptı. Bunlar yüzünden ilaç, aşı, tıbbi teknoloji, oto, uçak ithalatına trilyonlarca dolar ödedik. Cari açığın, ekonomik krizlerin, yoksulluk ve yozlaşmanın, siyasi kargaşa ve kaosun gerçek nedeni Modern sömürgecilik işte budur. Sadece oto ithali bile modern sömürünün nasıl yapıldığını gösteriyor. Yergök ithal araç dolu. 30 milyon aracı ülkemizde üretseydik, bunlara harcadığımız yüzlerce milyar dolar içerde kalır, dış borcumuz olmazdı. Yüksek faizle borçlanmak ve borç verenlerin dayatmaları sonucu asgari ücretli bir ülke olmazdık. Modern sömürü budur. Kazandığımız parayı faize ödüyoruz. Borçlar ise sürekli artıyor. Sömürü lobisi ise bunları biz üretelim, dövizi teknolojik devrim için harcayalım demiyor. Aksine yerli otoda milli teşebbüslere karşı çıkıyor, şeftali üretin diye dalga geçiyor. Ülkeyi modern sömürü ve asgari ücrete mahkum eden bu lobi tasfiye edilmeden Türkiye düze çıkamaz.

TEK ÇÖZÜM BU :

Devletimiz sağlık için inanılmaz harcamalar yapıyor, hiçbir masraftan kaçınmıyor. Hastalık harcamaları bu yüzden 9 yılda 8 kat artmış. Her yere 5 yıldız modern hastaneler açıyor, MR, BT, anjiyo, radyoterapi, pahalı ilaç ve teknoloji ithali için hiç bir fedakarlıktan çekinmiyor. İleri ülkelerde çıkan yenilikler anında ülkemizde uygulamaya giriyor. Yapay kalp cihazı için her hastaya 400.000 euroyu bile gözünü kırpmadan ödüyor. En pahalı ilaçları yıllardır hastalara sunuyor, hem de bedavaya. Koskoca Amerika bile 60 milyon fakire sağlık hizmeti vermezken devletimiz sağlık için hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyor.

Devletimizin kıymetini bilelim ve takdir edelim. Ama bu fedakarlığın acı bir faturası var : SGK açığı 34 milyara çıkacak. Üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinin borçları buna dahil değil. Döner sermayeden yapılan harcamalar da buna dahil değil. Peki 34 milyar SGK açığını, üniversite ve diğer hastanelerin karadelik olan açıklarını önlemenin yolu yok mu? Tabii ki var. 

1. Hastalıkları önlemeyi planlayan milli kongreler

2. Pahalı ilaç ve teknolojinin Türkiyede üretim yolunu açan milli kongreler.

Son 30 yılda küresel çıkarların bayi toplantısına çevirdiği kongreler marifetiyle trilyonlarca doları ithal ilaç ve pahalı teknolojiye harcadık. Bu dönemde anlı şanlı bilim dünyamız küresel çıkarlara reklam ve pazarlama için kendini feda etti. Hastalıklara ayrılan bütçenin çoğunluğu ithal ilaç ve teknolojiye harcandığı için geriye kalan az miktar parayı 800 milyon muayeneye bölerseniz 4 TL ye hasta muayene etmiş oluyor. İkinci fedakarlık örneği de bu. Bilim dünyamız az para alıyoruz diye ağlıyor ama hastalıkları önlemek aklına gelmiyor. Önleyici Tıp, Koruyucu Tıp işine gelmiyor. İlaç ve teknolojide keşfetmek ise hadım edilmiş bilim dünyamıza zor geliyor. Yabancı çıkarlara reklam ve pazarlama yapmak, ülkesini modern sömürge yapmak gururuna dokunmuyor,  umurunda değil.

Halbuki  tek çözüm : milli kongreler

Milli kongrelerle milli ve yerli üretimin yolunu açmazsak ne olur?

SGK ve hastanelerin bütce açıklarını kapatmak için sürekli zam yapmak zorunda kalırız. Zam, enflasyon, borçlanma ve faiz sarmalı, karadelik gibi ekonomiyi yutar. örnek verelim :

Maliye bakanımızın açıklamasına göre Motorlu taşıtlar vergisi % 40 olursa ne kadar gelir sağlıyor? Sadece 2 milyar TL.

Peki SGK açığı ne kadar olacak? 34 milyar TL. Üniversite ve Sağlık Bakanlığı  hastanelerinin borçları buna dahil değil. Döner sermayeden yapılan harcamalar da buna dahil değil.

Peki 4. sanayi devriminin sonucu olan yeni ilaç ve teknolojilerin büyüttüğü ithalata dayalı hastalık sektörünün 2023 büyüklüğü ne olacak : 170 milyar $. Geçen yıl ki tahmini büyüklük 67 milyar $.olmuş. Yeni çıkacak ilaç ve teknolojiler korkunç pahalı. Yani tüm gelirimizi hastalıklara harcasak bile yine de borçlu olacağız. Artan hastalıklardan sürünmek ise kaderimiz olacak.

Milli kongreler nasıl yapılacak :

Milli kongrelerde Türkiyenin önümüzdeki 10 yıllık dönemde, ne kadar ilaç ve pahalı teknoloji ihtiyacı olduğu ortaya konacak. Yani önce bilimsel öngörüler sunulacak. 

Milli kongrelere, TÜBİTAK, BİLİM SANAYİ TEKNOLOJİ BAKANLIĞI, Üniversitelerin teknopark ve ARGE merkezleri, medya, finans ve sanayi kesimi ve işbirliği yapacağımız küresel şirketler katılacak. 

Türkiyenin ve 2 milyarlık doğal pazarımız olan Tüerk İslam aleminin ilaç ve teknoloji ihtiyacını ülkemizde birlikte nasıl üretiriz planlarını organize edeceğiz.

Türkiye dünyanın sağlık turizm merkezi olmalı. Bunun planlarını tartışacak ve ülkemizi buna hazırlayacağız.

Milli kongreler ülkemizin modern sömürge ve enayi pazarı olmasını önleyecek ve yetişmiş insan gücüne kaliteli iş sahaları açacak. Başka türlü orta gelir tuzağını aşamayız. Süpergüç olmanın yolu milli kongrelerden geçer. Acilen düzenlenmelidir. Akademiyi, bilim dünyamızı yabancı çıkarlardan milli çıkarlara doğru yönetmezsek 4. Sanayi devrimi altında ezilir, modern köle oluruz. Üzüm incir satarak buraya kadar. Başka çözüm yok.

KAYNAKLAR 

1.Türkiye sağlık sektörü 67 milyar $. 2023'te 160 - 170 milyar $ olabilir.

http://m.haberler.com/uluslararasi-biyoteknoloji-kongre-ve-fuari-chicago-4553370-haberi

2.Türkiye sağlık harcaması 2015’de 63 milyar $ oldu.

https://www.medikalakademi.com.tr/turkiye-saglik-sektor-harcama-milyar-dolar/

3.Türkiye’de hekime başvuru sayısı son 10 yılda 4 kat arttı!

https://www.medikalakademi.com.tr/2014-saglik-uygulama-tebligi-toplantisi/

4.2 milyar kutu ilaca 18 milyar TL ödedik.

https://www.medikalakademi.com.tr/sgk-gecen-yil-2-milyar-kutu-ilaca-18-milyar-tl-odedi/ 

5.Türkiye 2015’te kişi başı 25 kutu ilaç tüketti. 

https://www.medikalakademi.com.tr/turkiye-2015-te-kisi-basi-25-kutu-ilac-tuketti/

6. https://www.medikalakademi.com.tr/bir-yilda-2-milyar-kutu-ilac-ictik-10-milyon-mr-cektirdik-ve-5-milyon-kisi-ameliyat-oldu/

7. http://www.medimagazin.com.tr/hekim/saglik-bak/tr-hekime-muracaat-sayisi-yine-artti-84-2-13-72315.html

8. http://m.haberturk.com/saglik/haber/1337908-mrda-avrupayida-oecdyi-de-geride-biraktik

9.Yılda 372 bin kişi pisi pisine ölüyor. http://arsiv.sabah.com.tr/2005/07/24/gun101.html 

10. Erişkin diyabetli sayısı 1990'da 1 milyon. TKD Arşiv 2000; 28: 20-26. 

11. Kalp krizi ölümlerinde Avrupa'nın zirvesindeyiz. http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/58911.aspx

12. Vasküler risk çalışmasının sonuçları açıklandı. http://www.sdplatform.com/Haberler/Haberler/2510/Vaskuler-Risk-Calismasinin-sonuclari-aciklandi.aspx 

13. Türk Kardiyoloji Derneği Ulusal kalp sağlığı raporu - 2007 

14. 'Happy' kalp yetmezliği araştırması.

http://www.medimagazin.com.tr/medimagazin/tr-kardiyologlar-istanbul8217da-toplandi-676-405-6680.html 

15. Yapay kalbin trilyonluk faturasını devlet ödeyecek.

https://www.medimagazin.com.tr/hekim/sgk/tr-400-bin-euroluk-yapay-kalbin-bedelini-artk-devlet-deyecek-2-18-37446.html

16. TURDEP-1 ve TURDEP-2 (2010) HEM BEL HEM KALÇA BÜYÜYOR.  http://www.milliyet.com.tr/turk-insani-genisliyor--diyabet-artiyor----pembenar-detay-sagliklibeslenme-1301390/ 

17. Türkiye'de şişmanlık ve diyabet alarmı!http://www.sagliktagundem.com/haber/turkiye_de_sismanlik_ve_diyabet_alarmi.htm

18. Hastalıkların maliyeti 47 trilyon doları bulacak.

http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/dis-haberler/tr-hastalklarn-maliyeti-47-trilyon-dolar-bulacak-1-76-37482.html 

19. Sigaraya yılda 15 milyar dolar harcıyoruz.http://www.ntvmsnbc.com/id/25101255/ 

20. SAĞLIK HARCAMALARI 9 YILDA 8 KAT ARTTI.

http://www.medimagazin.com.tr/hekim/sgk/tr-saglik-harcamalari-9-yilda-8-kat-artti-2-18-34892.html

21. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-dunya-saglik-harcamalari-127-trilyon-dolara-cikacak-1-11-65015.html

 

22. http://www.medimagazin.com.tr/medimagazin/tr-kalp-damar-hastaliklarinin-tedavisi-ve-korunmasi-yetersiz-kaliyor-olum-vakalari-artiyor

23. http://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/genel/tr-ilk-9-ayda-ilaca-195-milyar-euro-harcandi

24. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-ilacin-devlete-faturasi-artiyor

25. 230 milyar lira ''duman'' oldu.  http://mobil.hurriyet.com.tr/230-milyar-lira-duman-oldu-28699012

26. 1999'da ABD'de sigara şirketleri sağlık masrafları için 25 yılda 246 milyar dolar ödemeyi kabul etti  http://gundem.milliyet.com.tr/kanada-da-58-milyarliksigaradavasi/gundem/gundemdetay/09.06.2012/1551346/default.htm 

27. 30 YIL SONRA TÜM TÜRKİYE DİYABET OLACAK :

http://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-30-yil-sonra-tum-turkiye-diabet-olacak-2-12-65643.html

28. 21. YÜZYILDA BİR MİLYAR KİŞİ SİGARADAN ÖLECEK.  http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/03/150319_sigara_olum

29. BÖBREK HASTALIKLARINDA DÜNYA ŞAMPİYONUYUZ. http://www.gencdiyaliz.com/forum/showthread.php?tid=2812

30. http://www.ulusalpost.com/prof-dr-erhan-babalik-turkiyenin-kalp-damar-hastaligi-haritasini-cikardi-53931h.htm

31.  http://m.milliyet.com.tr/-en-az-3-4-milyon-kiside-kalp-yetersizligi-var--magazin-1008728/

31.  http://mobil.hurriyet.com.tr/yasam-tarzimiz-f-tipi-gibi-6291143

32. http://www.sabah.com.tr/yazarlar/oguz/2015/12/24/ar-ge-destegi-nasil-verilmeli 

33. http://m.dunya.com/ekonomi/sanayide-montajcilik-ihracatin-ithalata-bagimliligini-haberi-203448

34.http://cadde.milliyet.com.tr/2013/08/21/YazarDetay/1801423/uretim_ve_ihracat_ithalata_bagimli

35. KÜRESEL SAĞLIK SEKTÖRÜ : 9.6 TRİLYON $. http://www.pwc.com.tr/tr/basin-odasi/2015-basin-bulteni/kuresel-saglik-hizmetleri-sektoru-yeni-oyuncular-ile-gelisiyor.html

36. http://www.businessht.com.tr/ekonomi/haber/1656027-sgk-acigi-34-milyar-liraya-cikacak.

37. http://www.ntv.com.tr/turkiye/basbakan-yardimcisi-simsekten-mtv-zammiyla-ilgili-aciklama,4bG1OQfx2UC-tnaPBx34Ew

 



Bu yazı 1,483 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Mart 2024 NASIL ÖZGÜR OLURUZ ?
    • 13 Ekim 2023 GÜCÜ DOĞURAN TEKNOLOJİK AKILDIR
    • 27 Eylül 2023 ÇARE SİZSİNİZ 2008
    • 17 Temmuz 2023 NEDEN BÖYLEYİZ?
    • 20 Nisan 2023 GÜCÜN KAYNAĞI NEDİR? - 2016
    • 14 Şubat 2023 BİLİMDE KANITIN GÜCÜ
    • 8 Şubat 2023 SÖMÜRÜ VE YOLSUZLUK KADER Mİ?
    • 4 Mayıs 2022 YAŞAM TARZIMIZ NEDEN DEĞİŞMELİ?
    • 12 Mart 2022 HEKİMLİK ÖLDÜ, YAŞASIN DOKTORLUK !
    • 11 Ekim 2021 TÜM SORUNLARIN ANASI
    • 10 Ekim 2021
    • 9 Ekim 2021 ASIL PANDEMİ BU !
    • 8 Ekim 2021 POSTMODERN SÖMÜRÜ
    • 7 Ekim 2021 EĞİTİM NASIL OLMALI?
    • 1 Ekim 2021 YÜZ YIL SONRA...
    • 20 Ağustos 2021 GERÇEK ÇÖZÜM BU
    • 11 Ağustos 2021 KÜRESEL SAVAŞI KİM KAZANACAK?
    • 10 Ağustos 2021 SOSYAL OLAYLARDA BİLİMSEL YAKLAŞIM NASIL OLMALI?
    • 27 Haziran 2021 ASIL PANDEMİ BU
    • 6 Haziran 2021 ÇEVRE SAVAŞI

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,765 µs